Birddog innvier Klanten flyplass

Skrevet av Lars Brede Grøndahl

Klanten juni 2013
Flyskrekk: Ordfører Olaug Grønseth Granli er gjenvalgt for nye fire år for Arbeiderpartiet. Selv har hun flyskrekk og insisterer på full bakke­kontakt under «cockpit-turen». Foto: Lars Brede Grøndahl

Klubbflyet LN-KAB i Hallingdal Flyklubb fikk æren av snorklipping under åpningen av nye Klanten på Golsfjellet. Likevel var det en annen Cessna som stjal mesteparten av showet. Pilot Hans Petter Fure i L-19 Birddog fra Kjeller ga en oppvisning med den spreke Cessna-maskinen – ofte kalt en «jeep med vinger­». Flytypen var lenge et militært observasjonsfly i Norge. Den ligner en Piper Cub, men er dobbelt så stor, dobbelt så tung og har dobbelt så mye power.

Flystripa på Klanten ble anlagt på 50-tallet. I fjor ble jordmassen gravd opp og erstattet med grus. I sommer ble 600×11 meter av den 1 150 meter lange flystripa asfaltert. Prosjektet er realisert med tippemidler og mye dugnadsinnsats fra klubben.

– Når kommunen eier plassen, slik som her på Klanten flyplass, så kan vi søke om tippemidler. Vi har fått tippemidler til klubbhuset, til verksted, hangar og nå til asfalt, opplyser ordfører Olaug Grønseth Granli i Gol kommune.

– Noe vi har tilrettelagt for nå er modell­flyging. Det er veldig viktig, da er vi med på å tenne gnista hos de yngre. Jeg håper også at «damuten», jentene­ altså, blir mer aktive på flyplassen.

Mektig imponert

– Jeg er mektig imponert over hva flyklubben på Klanten har fått til. En formidabel dugnadsinnsats ligger bak dette resultatet. Flyklubben er heldig som har mange dyktige og driftige medlemmer som har gjort dette mulig, og at kommunen er positiv og støtter opp, er svært bra. Hallingdal flyklubb er en godt drevet klubb med sunn økonomi og godt materiell, og nå også med en flunkende ny asfaltbane, sier Lars Øyno som er leder av NLF Motorflyseksjonen og er selv ofte på Klanten.